onsdag 21. november 2007

Pressens faglige utvalg

PFU:
Er opprettet av Norsk presseforbund som skal overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. vurderer klager over norsk presses adferd gjennom varsom- plakaten og avgir sine uttalelser som skal offentliggjøres.

Varsom-plakaten:

Etiske normer for pressen (trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner)
Vedtatt av NORSK PRESSEFORBUND.
Hva sier punkt 3.2?

Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk.

TV 2 dømt i PFU for Røkke-sak:

Tv 2 ble felt for et lengre nyhetsinnslag om en angivelig mistanke om ulovlig avlytting.

Utvalgte mente Tv 2 var i sin full rett tl å sette søkelys baåde på de forhold som ble omtalt i nyhetsinnslage , både gjennom omtale av en hemmeligstemplet politirapport og prosessen som førte til at den ble endret. Likevel fant altså utvalget at TV 2 hadde omtalt saken på en måte som strider med god presseskikk.

I den presseetiske vurderingen ble det lagt avgjørende vekt på at introen og andre enkeltelementer i innslaget, samlet bidro til en mistenkeliggjøring av klagerne som det ikke rent faktisk var grunnlag for. Konkret felte utvalget på Vær Varsom-plakaten punkt 4.1 om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon, og punkt 4.4 om at inn- og utannonsering ikke skal gå lengre enn det er dekning for i stoffet.

Ingen kommentarer: